sreda, 18. januar 2012

Tretji dan - Sicilija

Zajtrk. Žalostno sem pogledal mizo s hrano, večerja je bila namreč preobilna. Privoščil sem si marelični kompot in s tem je bila želja po hrani končana. Tudi Jože je hitro dal prednost cigaretam.




Ob 8.15 smo se odpeljali v Palermo; skoraj na drugi konec Sicilije. Ves čas smo se vozili po avtocesti. V Palermu nas je pričakala zgovorna turistična vodička, ki nam je odkrila skrivnosti normanske palače Pallazzo Normani.



Najdlje časa smo prebili v cerkvi, ki je združevala arabski, pravoslavni in krščanski slog. Tedanji vladar Sicilije je dal zgraditi cerkev-svetišče, ki je bilo uporabno tudi za pripadnike drugih religij.


Ogledali smo si tudi pročelja znamenitih stavb Palerma.

Posebna zanimivost je bila tudi cerkev s sončno uro sončnih znamenj. Ura točno opoldne posveti na pozlačen trak, na mesto trenutnega sončnega znamenja.



Iz Palerma smo se odpeljali na ogled mesta Monreale.

V Caltanisssetto smo se vrnili v zgodnjih večernih urah. Žan in Jakob sta se odpeljala na večerjo h gostiteljskim družinam. Z Jožetom pa sva se pridružila učiteljem drugih ekip v restavraciji La Traversa. Večer je bil zabaven, še posebej, ko je eden od belgijskih učiteljev prišel do odkritja, da po dve kozarcih vina govori bistveno bolj tekočo angleščino. Drugi belgijski učitelj pa se je ukvarjal z reševanjem težav z ogrevanjem sob, ki sta jih imeli turški ekipi. Slednjega smo s smehom opozorili na možnost "Houston we have a problem."
To je bil eden bolj zabavnih dni na Siciliji.